Όπως έγινε φανερό, αφού έχουμε Γέροντα τον ποιμενάρχη της περιοχής, η Αδελφότητα συγκροτεί την ακολουθία του. Η ευλάβειά μας προς τους τρεις Αγίους ξεκίνησε, δυνάμωσε και καλλιεργείται συνεχώς με τη μακροχρόνια μαθητεία μας κοντά του. Θεωρούμε τον εαυτό μας προνομιούχο που η πρόνοια του Κυρίου μας ενέταξε στην Αδελφότητα που συνέστησε ο Γέροντάς μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημήτριος. Πηδαλιουχούμαστε με την παράδοση της Εκκλησίας μας που είναι ακραιφνής και μυριόστομη στις αγιοπνευματικές εμπειρίες τους. Οφείλουμε υπακοή σε ο,τι μας αναθέτει ο Γέροντάς μας. Το κυριότερο χρέος μας είναι η υπακοή, υπακοή πρωτίστως στην κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας, υπακοή και στον Γέροντά μας. Σε μας οι δύο αυτοί ιεροί θεσμοί υποστασιάζονται στο ίδιο πρόσωπο.

Από υπακοή λοιπόν στον Σεβασμιώτατο, επειδή σ' αυτήν την παραμεθόρια περιοχή δεν υπάρχουν στελέχη όπως στις μεγάλες Μητροπόλεις, η Αδελφότητά μας εκτός από τα μοναχικά καθήκοντα υπηρετεί και τις ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας. Θα αναφέρουμε μερικές ανάγκες ενδεικτικά: κατήχηση μικρών και μεγάλων σε αρκετές ενορίες, εξομολόγηση σε όλες τις ενορίες, εφημεριακή εξυπηρέτηση μικρών ενοριών, λειτουργία του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού (88,8 FM), φροντίδα αποκατάστασης αρκετών μεταβυζαντινών ναών ή παρεκκλησίων, εξυπηρέτηση τομέων του φιλανθρωπικού έργου, θεωρητική και πρακτική διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής για την εξασφάλιση ιεροψαλτών στις ενορίες και άλλα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις απαραίτητες ασχολίες για τη λειτουργία του Μοναστηριού, τις καθημερινές ή εβδομαδιαίες: την εποπτεία των εργασιών για την ολοκλήρωση του κεντρικού ναού και των άλλων κτισμάτων, το μαγείρεμα, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την ξενάγηση και το κέρασμα των προσκυνητών, το ζύμωμα και το ψήσιμο προσφόρων για τη Θεία Λειτουργία και άρτων, τη φροντίδα για το αμπέλι και την οινοποίηση, για τα διατρεφόμενα ζώα, την τυροκόμηση, τη μελισσοκομία, την παρασκευή θυμιάματος, εικόνων και διαφόρων ειδών για το εκθετήριο, την επιμέλεια της έκθεσης.

Όμως, το πιο σπουδαίο είναι η προσευχή και η μελέτη. Το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς». Η προσευχή είναι «η καρδιά» που δίνει δύναμη σε κάθε αδελφό και σε όλη την Αδελφότητα, για να είμαστε Αδελφότητα μοναστική, δοσμένη στον Χριστό μας.


Συναξαριστής

Σήμερα τιμοῦνται οἱ Ἅγιοι:
Ορθόδοξος Συναξαριστής

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Γρίβα, ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 613 00
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:agiosrafailgriva@gmail.com
Τηλέφωνο: 23430-20270